OSYNLIGA TEATERN

Performance + Theatre + Radio/Art + PodcastI WAS HERE

I WAS HERE är ett samtal med en främling. Ett samtal som vill förändra. Ett samtal om ett liv, om tystnaden och om det som inte kan berättas. Ett samtal som letar efter spår av mänsklighet i allt omkring oss. Ett samtal om dig.

Det finns ingen scen. Det finns ingen publik. Ingen spotlight där någon kommer uppträda. Du är i ett mörkt rum. Du är i centrum. Men det är du som lyssnar omgiven av röster, som en omvänd konsert. Du kontrollerar situationen genom närhet och avstånd. En röst beskriver hur den aldrig kunnat se sig själv, att den aldrig har känt sig själv som den känner dig. Det låter trevande. ”Men vem är du, på riktigt?”. Det spelar ingen roll vem du är. Men i det ögonblicket är du allting. Någon beskriver ett vagt minne, försöker minnas. Ett löfte om säkerhet, men också en risk. Det finns andra människor där. Ibland är du ensam. Vi vet det. Vi tar hand om dig. Du är där som The observer.

Jag ringer dig. Jag leder dig, jag kommer lyssna på dig, jag kommer vara uppriktigt nyfiken och jag kommer ställa frågor. Du kan vara tyst, men jag kommer låta dig prata. Jag kommer ta hand om dig och jag kommer låta andra lyssna på dig. Jag kommer göra din berättelse evig. Du är där som The narrator.

I WAS HERE är en performanceinstallation av Osynliga Teatern som kombinerar en intim upplevelse, för en person per tillfälle, med en live-streaming som kan upplevas online eller i ett av utställningsrummen på Färgfabriken. Verket kombinerar en relationell situation med en allomslutande miljö, där frågor om tillit och empati undersöks i relation till vårt privata utrymme. Utställningen bygger på publikens telefonsamtal och är uppdelad i två delar. Som publik kan du välja att besöka installationen antingen som The narrator eller som The observer, eller som båda.
Stockholm / 2019
Osynliga Teatern & Färgfabriken

Credits
Koncept: Tomas Rajnai & Jens Nielsen.
Medverkande: Clara Lowden, Ulrika Briandt Svensson & Arvid Hallberg.
Ljusdesign: Anton Andersson.
Konstruktion: Johan Andrén.
Producent: Karin Englund & Pernilla Lesse
Foto: Jonas Eng
Form: Leon&Chris

Med stöd från: Stockholm Stad och The Swedish Arts Grants Committee.