OSYNLIGA TEATERN

Performance + Theatre + Radio/Art + PodcastOLJEBARONEN
SOM BYGGDE DEN
SVENSKA VÄNSTERN

Nafta Syndikatets triangelformade skyltar pryder det svenska landskapet, men bakom skyltarna döljer sig en okänd historia. Nafta Syndikat, en bensinstation som inte bara pumpar ut bränsle utan också har dolda agendor för att stödja den kommunistiska revolutionen från Stalins Sovjetunionen. Och bakom alltihop, hittar vi en helt okänd person, Einar Kruse.

Han är hemlig för allmänheten men central i Sveriges historia. Uppväxt inom det svenska bankväsendet, en man vald till riksdagen för att sedan själv kräva sin utkastning, följt av en övergång till att arbeta för Lenins handelsdelegation. Men det här är bara början. Han blir sedan en nyckelfigur i den undre världen, som agent för Stalin och mannen bakom Nafta Syndikat, ett oljebolag som inte bara drev företagsaffärer, utan också fungerade som täckmantel för en omfattande spioncentral. Det här är berättelsen om direktör Kruse och Stalins oljebolag i Sverige - en resa in i det okända landet av politiskt spel och hemliga allianser.


Dokumentären är baserad på boken Nafta Syndikat av Fredrik Malm. Fredrik Malm är riksdagsledamot för Liberalerna, samt tidigare medarbetare och ledarskribent på bland annat Expo, Upsala Nya Tidning och Gefle Dagblad. Einar Kruse var också Fredriks Malms morfars far.
Naudio / Podlit

Medverkande: Fredrik Malm
Redaktionen: Jens Nielsen och Tomas Rajnai
Producent: Jens Nielsen
Exekutiv producent: Tove Friman Leffler